english

ХАОТИЧНИ ОДИСЕЈ

Иш театар, Израел


Трајање: 70 минута

Режија: Маша Немировски
Аутори и извођачи:
Фјодор Макаров, Јолана Цимерман, Ноам Рубинстајн
Аутор песама: Ноам Рубинстајн
Костими: Светлана Лившиц
Светло: Аси Гутсман
Звук: Дирк Кунеш
Продукција: Алина Фелдман

Хаотични Одисеј

„Хаотични Одисеј“ је фантастична кабаретска представа, заснована на путовањима Одисеја, краља Итаке. Делови митолошке „Одисеје“ су уплетени у причу о једној ексцентричној италијанској породици: романтичном мужу-сањару, његовој нервозној доминантној жени, старом оцу који захтева пажњу и бригу и њиховој недавно рођеној бучној беби, који су сви спаковани као сардине у малој кући. Муж-сањар бежи од дневне рутине у имагинарно путовање инспирисано „Одисејом“.
Три глумца/кловна играју мноштво ликова, који се смењују у готово вртоглавом ритму, док свирају музичке инструменте, играју и певају. Они на овај начин причају причу о великом грчком јунаку, Одисеју, који се суочава са бројним потешкоћама док тражи пут повратка кући у чудесном окрутном свету богова, врачара, чудовишта и људи. Физички театар, кловнови, глума, игра и жива музика су упаковани у намерно одабран „лоу-тех“ концепт, стварајући потпуну ритмичку сукцесију сцена.    
„Хаотични Одисеј“ је јединствен као кловновска представа у пуној дужини која успева да исприча причу без употребе језика, на весео и поетичан начин.

Иш театар 

Иш театар је основан 2008. године, након успеха представе „Хаотични Одисеј“, која је настала у оквиру сарадње између глумаца Ноама Рубинстајна и Фјодора Макарова (бивших колега са студија на Школи визуелног театра у Јерусалиму), глумице Јолане Цимерман (Рубинстајнове партнерке у организацији Доктори-кловнови) и редитељке Марије Немировски.
Ова група се окупила у заједничкој жељи за практиковањем физичког театра, увођењем кловнова и миме, заснивајући свој рад на митолошким темама и архетиповима карактера.
Они верују да позориште, да би поново добило снагу и утицај, посебно у нашим турбулентним временима, мора често да се посебно враћа уназад и окрене се од сурове стварности која нас окружује према поетском, комичном и надреалном.  

„Невероватна равнотежа између тачне и оскудне режије и бриљантних импровизаторских вештина три кловна, који сваки појединачно прште од талента...“
НРГ, Ма’арив, Израел

„Овај комад је визуелно допадљив, иновативан, изненађујући, интиман, рањив, раскалашан, непристојан, елоквентан и исто тако веома добро изведен!“
Планк магазин, Канада

„Када је реч о чистој виталности и таленту, нема ничега што би могло да превазиђе израелску продукцију 'Хаотични Одисеј'. Приказујући у главним улогама невероватни трио бриљантних глумаца, представа изведена са ограниченим бројем реквизита је мучан посао физичког театра... Представа је суштина драме...“
Ејжн ејџ, Индија