Програм | Концепт | Историјат | Архива | Издаваштво | Спонзори | Билтен | Контакт | Награде

српски / english
ТУРБО ПАРАДИЗО
Позориште „Деже Костолањи“, Србија

| недеља, 26. јун 2011. | 19.00 / Новосадско позориште, Велика сала |


Режија: Андраш Урбан
Кореографија плесова: Марин Јарамазовић
Корепетитор: Ирена Ковачев
Мајстор сцене и светла: Атила Ури
Мајстор тона: Арпад Томо
Костим: Силвија Ури Сич
Реквизита: Золтан Лашу
Играју: Марта Береш, Андреа Ердељи, Јулија Кокрехел, Имре-Елек Микеш, Арпад Месарош,
Габор Месарош
Копродукцијски партнер: Удружење „Maszk“, Сегедин (Мађарска)
Представу је подржао Национални фонд за културу Мађарске
Трајање: 70 минута


Турбо парадизо
Нежни страх без паузе. Рај се не зеза.
Омаж Данилу Кишу.
Представа о нама и о вама.
Представа која је сваким даном све актуелнија.

„И једно занимљиво основно питање: Ја, као држављанин једне земље, чега се бојим? ... О томе вреди говорити...“ Андраш Урбан

„У последње време редитељ Андраш Урбан вратио се на велика врата у позоришну јавност овог дела света – од Будимпеште преко Суботице до Београда. (…) Ради се о врсти позоришта састављеном из слика – атрактивних и борбених, храбрих и мучних, ради се о филозофији побуне против разних учмалости и ради се о једној борби за правду у сваком случају. (…) У неколико претходних представа ова екипа је прошла специјалну школу драматичног и ироничног сценског исказа и стекла многе вештине савременог перформерског, универзалног језика европског позоришта. Млади и окретни, спретни и упорни у својој игри, ови глумци чврсто стоје на сцени и доносе свеже и јасне уметничке слике, користећи сва средства модерног глумца… (…) Андраш Урбан и његова одлична екипа глумаца из Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице, се свим средствима труде да нас игром и песмом, глумачким партијама, монолозима и дијалозима – подсете и натерају нас да се отрезнимо и да се освестимо и да проценимо то насиље у коме учествујемо и да га не заборавимо. (…) Андраш Урбан успео је да склопи – бирајући веома ризична и изазовна средства, веома широког спектра – сложену представу која отвара важне и болне асоцијације комбиноване са разним врстама сурове ироније и самоироније.” Горан Цветковић (Радио Београд 2, 11.11.2008.)

„Простор за предах не постоји. Андраш скида слој по слој до потпуне самоироније. И не сме да постоји било какав простор. Можда нека бомба поред вас управо откуцава.” Ана Исаковић (e-novine.com, 10.11.2008.)
--

Позориште „Деже Костолањи“
Позориште „Деже Костолањи“ последњих је година под руководством Андраша Урбана постало најуспешнија и најиновативнија позоришна трупа у региону. Његове продукције учествују на свим значајним позоришним фестивалима у Србији и у Мађарској, а неке од представа су и вишеструко награђиване. Неоспорно је да је Позориште „Деже Костолањи“ унело свежину на идејном и естетском плану у театар, али и ангажовану енергију на домаћу сцену, израстајући у препознатљиву институцију на овим просторима као стециште иновативних светских позоришних струјања.

Премијере у сезони 2010/2011: Ото Толнаи: Кишињевска ружа (Р: Андраш Урбан), Живела љубав (Р: Саболч Толнаи), Мађар(ски) без муке (Р: Оливера Ђорђевић), Марта Береш One-Girl Show (Р: Андраш Урбан).

Представа Турбо парадизо до сада је извођена на фестивалима у Сегедину, Будимпешти и Келну.