Програм | Концепт | Историјат | Архива | Издаваштво | Спонзори | Билтен | Контакт | Награде

српски / english
Самјуел Бекет
ЧЕКАЈУЋИ ГОДОА
Трупа Форте, Мађарска

| четвртак, 30. јун 2011. | 21.30 / Позориште младих, Велика сала |


Режија: Чаба Хорват
Костим: Мари Бенедек
Светло: Ференц Пајер
Звук: Габор Керестеш
Помоћнице продуцента: Јудит Самел, Мариа Кохари
Играју: Владимир – Јожеф Кадаш, Естрагон – Чаба Кристик, Лики – Виргил Хорват,
Поцо – Мате Андраси, Дечко – Борбала Блашко
Сценографија: Милорад Крстић
Мађарски превод: Емил Коложвари Гранпјер
Трајање: 120 минута


Чекајући Годоа
Чврсто јединство језика и покрета ствара онај кохерентни језик, јасну објаву, који су задатак уметника и потраге којој су се Чаба Хорват и трупа Форте посветили.
У складу са Бекетовом естетском само-дефиницијом, „нема ничега да се изрази, ничега уз помоћ чега би се изразило, нема снаге да се изрази, нема жеље за изразом, само обавезе да се изражава“; он је сањао о једној уметности која не „устаје против свог узвишеног недостатка значења“.
Кореограф/редитељ и његова трупа покушавају да представе специфичан однос Бекетовог света према смрти, тишини и музици кроз изговорену реч и визуелну представу. Значајан елемент извођења је беспомоћно тело и његов однос према смртности.
--

Трупа Форте
Форте је млада трупа коју је основао редитељ и кореограф Чаба Хорват 2005. године. Група глумаца и плесача експериментише са до сада не толико познатим формама израза у Мађарској. Њихов циљ је да створе нови, хомогени језик уз помоћ тела, гласова, плеса, музике и текста. Жанр „физичког театра“ је стога редефинисан покушајима да се на другачији начин промишљају приповедање, ситуација, грађење сцене, времене на сцену, место извођења представе, драматургија. Тиме се изазива посебно узбудљив и оригиналан метод глуме.
Поред плеса, друге уметничке форме такође стичу значајну улогу у представама трупе. Њени сарадници су на међународној сцени веома цењени сценограф Чаба Антал и композитор Нилс Петер, који обојица узимају активног учешћа у креативном процесу, као и Најџел Чарнок, оснивач DV8 у заједничком недавно реализованом пројекту под називом Револуција (премијера: фебруар 2011).
Иако је Форте релативно млада компанија, њихов рад је већ доживео значајан успех, судећи према реакцијама публике и стручне јавности. Њихова представа Калевала, била је увршћена у програм фестивала који је организовала Унија европских позоришта 2008. године.

„Они се играју и чекају. Играју игру док чекају. Још прецизније: чекање је њима игра. Стога постепено стичемо осећај да их више узбуђује округлост лопте него што би их узбудио сâм Годо. Владимир непрестано врти фудбалску лопту на свом кажипрсту док подсећа Естрагона на Годоов долазак, а он готово одбојно одговара: тачно. Тачно – они настављају да шутирају лопту около. Време немилосрдно пролази док се галактичка лопта Земља брзо окреће око своје осе.
Чекајући Годоа је игра. Чекајући Годоа је страшно узбудљива разонода. У светлу овога, гледаоца не би одушевила помисао шта би се десило ако... Ако би Годо, после свега, дошао.“ Чаба Крал (revizoronline.com)