ПРОГРАМ / ИСТОРИЈАТ / АРХИВА / ИЗДАВАШТВО / СПОНЗОРИ / БИЛТЕН / КОНТАКТ / НАГРАДЕ
THE MEMORY OF WATER
Маша Колар, Хрватска

Кореографија: Маша Колар
Играчи: Ксенија Крутова, Ана Рока Нене и Маша Колар
Костимографија: Петра Данчевић
Сценографија: Марта Црнобрња
Дизајн светла: Нуно Салсинха
Музика: Chemical Brothers, Trentmøller, Loscil
Звук: Томица Краљић
Фотографија: Доминик Фрас и Тин Вучковић
Дизајн: Владимир Кончар (Револуција)
Продукција: Маша Колар
у сарадњи са Hipp & ZPC

Превод: Лејла Бакић
уз подршку
Министарства културе Републике Хрватске
Градског уреда за образовање, културу и спорт

Трајање: 38 минута


The Memory of Water, енглеске драматичарке Шеиле Стивенсон, био је велики позоришни хит на позорницама Енглеске и Америке.
Иако је мој први подстицај за плесну инсталацију која је пред Вама била трагична комедија Шеиле Стивенсон, оно што је заправо заокупило моју пуну пажњу није била њена фабула, већ фрагменти и призори који су ме инспирисали и пробудили у мени осећања којима је тешко одолети...
Три сестре (свака асоцијација на Чехова је непотребна), при њиховом поновном сусрету, присећају се свог детињства и младости, развијајући притом један сасвим нови и неочекивани сестрински однос, интерактивно: на позорници, у дворани и изван ње...  на неки чудесан женски начин, и то сасвим несвесно.
Осећања која се буде често немају подударне сличности с истином стварних догађаја у прошлости...
Јесу ли три сестре ухваћене у мрежу заблуда, фикције и самозаваравања или су то сећања која добијају оквире неке нове истине којом настојимо да исправимо погрешке и пропусте из стварног живота?
Једина поуздана карика у овој плесној инсталацији јесте – улога Сећања воде, за коју се верује да памти и најмању супстанцу која бива у њој утопљена...
П.С.
Купљена улазница није Ваша гаранција за удобност у гледалишту, али – надамо се да нећете зажалити због посебно уложеног труда, да ћете се осетити задовољнима ониме што ћете понети кући као своја лична ‘сећања воде’.
Ауторка пројекта М. К.

Маша Колар (1973) је стекла образовање у Школи савременог плеса Ане Малетић у Загребу. Дипломирала је на Фламанској плесној академији у Белгији 1991. године. Након дипломирања, придружила се Балету у Дрездену, где је недуго затим добила статус солисткиње. Године 1998. придружила се Плесној компанији Тос (Thoss Tanz Kompanie) у Килу, а две године касније у Хановеру. Радила је у Балету Лион 2006, а у фондацији Алербалето у Ређо Емиљи 2008. године. Сарађивала је на кореографијама и изводила комаде кореографа као што су Штефан Тос, Џон Нојмајер, Матс Ек, Уве Шолц, Мауро Бигонцети, Охад Нахарин, Валтер Матеини, Франческо Напа, Марко Геке, Андре Мескита, Гина Патерсон.       

Други пројекти које је реализовала Маша Колар:
Merry Christmas for Naughty Kids (2014);
Broadcasting - Shake  Your Booty(2011);
The Morning after the Night before(2010);
BoNeT(2009).