ПРОГРАМ / ИСТОРИЈАТ / АРХИВА / ИЗДАВАШТВО / СПОНЗОРИ / БИЛТЕН / КОНТАКТ / НАГРАДЕ
ОДЛУКА ЖИРИЈА

Жири 43. ИНФАНТ фестивала радио је у следећем саставу:
мр Немања Ранковић – глумац и редитељ (Србија), председник жирија
др Миљана Зековић – архитекта, доц.Универзитета у Новом Саду (Србија), члан жирија
мр Гоце Ристовски – театролог и позоришни критичар ( Македонија), члан жирија

Жири је констатовао да је 43. ИНФАНТ понудио високо квалитетну селекцију. У својим досадашњим издањима ИНФАНТ је успео да имплементира нови израз и алтернативна театарска промишљања у савремено позоришно стваралаштво.

На завршној седници одржаној 1. јула 2016. године жири је донео следеће одлуке:

Награда за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности, или стваралаштва у најширем смислу додељује се представи ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ЛУДАКА у продукцији Moving Music Theatre (Македонија). Награда се додељује већином гласова.

Представа ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ЛУДАКА, реафирмише музичко позориште на један нов, силовит и ефектан начин. Делујући као чист позоришни израз; односећи се са поштовањем према тексту; заснивајући драматургију на музичкој структури, овај пројекат ангажује савремена средства у дизајну звучне и визуелне слике. Интерпретација Озрена Грабарића указује и доказује супериорност глумачког учинка у односу на нове техничко-технолошке могућности у театру.

Награда за најоргиналнијије истраживање једног од сегмената позоришног језика додељује се представи САМО МОЈЕ, Ане Дубљевић и Игора Коруге (Србија). Награда се додељује већином гласова.

Представа САМО МОЈЕ истражује негативна осећања појединца у животу данас, као и могућности стварања нових облика заједништва на један веома специфичан начин, где креативност извођача прелази у више стање човекове свести. Посебно истичемо ефектно истраживање кореографије језика, као оригиналност и посебност и ове позоришне лабораторије.

Награда за најуспешнији експеримент, односно представу у целини додељује се представи ХИНКЕМАН у продукцији Загребачког казалишта младих (Хрватска).
Награда се додељује једногласно.
Представа је импресиван позоришни чин у свим својим сегментима, који беспрекорно функционишу у целини демонстрирајући оригинално квалитативно унапређење класичног текста актуелним позоришним језиком. Ово ново читање и тумачење једног већ класичног комада експериментише не само са глумачким трансформацијама, жанровски и стилски већ и са осећањима публике намећући се као веома актуелан и ангажован позоришни и друштвени чин. Сви наведени квалитети издвајају представу ХИНКЕМАН од уобичајних и конвенционалних продукција у ширем региону.
Нови Сад, 1.7.2016. године