35 / 14. интернационални фестивал алтернативног и новог театра
35th / 14th International Festival of Alternative and New Theatre

Нови Сад, 25. јун – 3. јул 2008.

 
english
 
Суб, 28. јун
КОСТА - ДРАМСКА СЛИКА
презентација представе
Коста Бунушевац (Србија)| 18:00, Позориште младих, Мала сала
 
 Центар за израду тајни
И би СЛИКА, пре речи, пре писма.
Слика је била првобитни узорак свести и апстрактног мишљења, иницијални покретач очовечења простора и времена. Тако је рођена цивилизација, свет људи, појава изнад природних циклуса, свет вечне самоостварености озрачен ореолом бесмртности.
Човек за собом одувек оставља дуготрајне материјалне доказе о јединствености свог постојања, као величанствени путоказ онима који поседују моћ увида у тајну језгра целине. Кроз историју, уметност је била занатски центар бележења координата тајне, стварајући оставштину чисте духовности, која је данас, схваћена као социолошко-музеолошки податак, тумачен популистичким уопштавањем.
Данас су центри за изучавање и израду тајни нестали. Колапсирали су у просторе егзистенцијалне математике, која је, по ко зна који пут, материјалне појаве прогласила идолима примарног смисла. Зато сматрам, зато осећам да је потребно реанимирати езотеријске лабораторије оних уметника који причају приче о скривеним световима у бескрајним дубинама наше душе.
Као једног од њих видим и себе, који је дуги низ година правио чуда, ређајући их на полице заборава и усамљености у тамнини наше средине, чекајући дан када ће показати своју колекцију уметничких артефаката, на дар и на љубав људима.
Моја идеја пребацује медиј сликарства у законитости медија театра, стварајући симбиотичку представу у којој је главни лик уметник–сликар, а у средишту његово дело, које се у одређеном термину, на бини, пред гледаоцем, а не случајним посетиоцем галерије, одиграва као позоришна игра.
КОСТА је представа везана за конкретност мог стваралаштва у свим његовим сегментима: слика, објеката, текстова, музике до практицистичког подучавања публике о изради уљане слике, акварела, цртежа...

Коста Бунушевац

КОСТА је представа о уметности и сликарству кроз суштински однос аутора са сопственим делом: објектима и сликама. Целина представе ствара се од математичког низа, секвенци и слика, које су испреплетане с екстрактима текстова из сфере уметности, историје и будућности кроз призму ауторове субјективности.
Актери представе су сликар Коста Бунушевац, који игра себе, и два млада глумца, посетиоца из далеке будућности. У овом сликарском комаду Бунушевац је обожавани претеча еволутивног скока – скока из континуума борбе супротности у континуум апсолутног духовног јединства.


 
 
 
Total design: L. Antal; web design: T. Dukic. Copyright © INFANT 2002-2008