35 / 14. интернационални фестивал алтернативног и новог театра
35th / 14th International Festival of Alternative and New Theatre

Нови Сад, 25. јун – 3. јул 2008.

 
english
 
Пон, 30. јун
Маја Пелевић
ЛЕР
представа
МО-АРТ, Мостар (Босна и Херцеговина)
| 20:00, Новосадско позориште
 
 

Режија: Милош Лазин
Педагошка сарадња: Боро Стјепановић

Играју: Здеслав Чотић, Мартина Картело, Гордана Шимић, Марин Тудор,
Миљан Вуковић, Ивана Жупа 

Представа је настала као дипломски рад студената Одсека драмске уметности Факултета хуманистичких наука Универзитета „Џемал Биједић“ у Мостару

Копродуценти:
Мостарски Театар Младих
Народно позориште Мостар
Позоришна трупа „Mappa Mundi“ Париз (Француска)

Реализацију представе су помогли:
Француско удружење за међународну културну сарадњу, Париз (Француска)
Француски културни центар, Сарајево

Представа траје 90 минута.


Желео сам да радећи дипломску представу прве генерације студената драмског одсека Универзитета „Џемал Бијеић“ помогнем студентима да направе своју представу, о свету којим им моја генерација није оставила; да наслуте позоришни израз који, као и тај свет, тек треба „осмислити“.
Текст Маје Пелевић је за такве намере аутентична инспирација; није то комад о младим Београђанима, нити тужна прича о жртвама наркоманије. Лер је исказ целе једне генерације, затечене безнађем.
Када сам студенте на једном од радних сеанси упитао шта би могла бити тема Мајиног текста, један од њих ми је одговорио: „Ми“.
Милош Лазин

„Лер“ као „оно на колима“, као дуг, као инерција младости којој се тако радо враћамо макар и у успомени, као непознато осећање звано љубав. Увек постоји повратак на емоцију која те је натерала нешто да урадиш или  напишеш. Повратак на одређене људе, ситуације, места на која се пројектујеш да би могао поново да проживиш та исцепкана сећања. Када сам разговарала са Милошем о дописивању монолога ликовима са којима сам мислила да сам заувек раскрстила, схватила сам да они имају још много тога да кажу, пре свега мени. Тада је почео један врло дугачак дијалог између мене и мојих ликова, Милоша, глумаца и чаробног града Мостара…који и даље траје…а говори о отуђености, немогућностима и искрама којих се плашимо а истовремено покушавамо да их уловимо у мраку.
Маја Пелевић

Настанак трупе МО-АРТ:
Трупа је настала на Одсеку за глуму Факултета хуманистичких наука Универзитета „Џемал Биједић“у Мостару с пролећа 2006. године. Позван је Милош Лазин, да ради дипломску представу са тадашњим студентима четврте године.

Након завршених студија, дипломци су каријеру наставили свако у својој средини (Сплит, Загреб, Зрењанин), али се окупљају како би наствили извођења „Лера“ (Мостар, Брчко).
 
 
 
 
Total design: L. Antal; web design: T. Dukic. Copyright © INFANT 2002-2008