ПРОГРАМ / ИСТОРИЈАТ / АРХИВА / ИЗДАВАШТВО / СПОНЗОРИ / БИЛТЕН / КОНТАКТ / НАГРАДЕ
„једна мистериозна Ствар, рече е.е. камингс*“,
„ШТА РЕЋИ О ПЈЕРУ“, „ОЛИМПИЈА“
Вера Мантеро и О румо до фумо, Португал

„ШТА РЕЋИ О ПЈЕРУ“,
Концепт и извођење: Вера Мантеро
Звучни запис: Жил Делез (одломци из предавања „Спиноза: бесмртност и вечност“)
Редакција звучног записа: Вера Мантеро, Витор Руа и Антонио Дуарте
Светло: Бруно Гаспар
Продукција: О румо до фумо / Копродукција: Festival Escena Contemporánea ’11, Madrid

Трајање: 17 минута„ШТА РЕЋИ О ПЈЕРУ“

„Приликом обележавања Светског дана игре 2006. године, извела сам кратку импровизацију на звук тј. глас Жила Делеза из предавања о Спинози и његовом концепту трију врста знања доступних људском бићу (предавање о коме је реч фокусирано је на прву врсту знања, оно у коме се готово све креће...). Извела сам манипулације са темпоралношћу Делезовог говора, али оне су минималне, с обзиром да их сâм говор – и то у специфичној форми - већ обухвата. Покрет сам базирала на инсистирању и уземљењу, телу које притиска и гура просторе и у потпуности се креће надоле, у правцу према тлу. Овакав израз је у сагласју са многим мојим радовима, у којима се кроз мултипликације доводе у интеракцију филозофија и интуиција, вербално и невербално, рационално и ирационално. Фестивал Escena Contemporánea видео је одломак из тог рада на Јутјубу, заинтересовао се и позвао ме је да га даље развијем и представим.“
Вера Мантеро
--

О РУМО ДО ФУМО

О румо до фумо је организација, продуцентска кућа, организатор домаћих и иностраних турнеја, истраживачка, образовна и однедавно и програмска структура у пољу савременог плеса, коју је основала Вера Мантеро 1999. године, а коју од оснивања подржава Министарство културе Португала. Својим позиционирањем у области експерименталног и уметничког истраживања, проширила је границе плеса и његов хоризонт, на коме се укрштају плес, музика, позориште, књижевност/поезија, визуелне уметности и филм.
Од 2000. године О румо до фумо је одговоран за продукције неколико уметника како би се обезбедила неопходна средства за развој и ширење њихових каријера и омогућили континуитет у раду као и наступи и турнеје у земљи и иностранству.
Током година деловања, О румо до фумо је изградио чврсту мрежу националних и интернационалних контаката и партнерстава (са институцијама, театарским кућама и фестивалима) на четири континента, са којима развија и реализује редовне активности у виду уметничких пројеката. Ова мрежа је омогућила да све до 2012. године настану 93 нова остварења и реализују се 184 догађаја (радионице, предавања, скупови, неформалне презентације итд.) као и да се изведе 988 представа, од тога 409 у португалским градовима и 579 у иностранству.
Од 2002. године О румо до фумо је члан-суоснивач мреже РЕДЕ – Асоцијације за савремени плес у Португалу.

О румо до фумо подржава GOVERNO DE PORTUGAL - SECRETÁRIO DO ESTADO DA CULTURA / DIRECÇÃO-GERAL DAS ARTES.