ПРОГРАМ / ИСТОРИЈАТ / АРХИВА / ИЗДАВАШТВО / СПОНЗОРИ / БИЛТЕН / КОНТАКТ / НАГРАДЕ
ХЕРОЈИ
Јоши Берг и Одед Граф, Израел/Данска

Кореографија и извођење: Одед Граф, Јоши Берг
Музика: Охад Фишоф, Дејвид Боуви
Костими: Талија Орбах, Инбал Либлих
Технички директор на турнеји: Омер Шизаф
Копродукција: Данс-сценен театар, Копенхаген, Данска; Израелски фестивал, Јерусалим; Фестивал CurtainUp,
Центар „Сузан Делал“, Тел Авив, Израел

Уз подршку Данског уметничког савета

Трајање: 60 мин. укључујући краћу паузу


ХЕРОЈИ

Победници међународног кореографског такмичења Бургос-Њујорк (Шпанија) и једна од пет најбољих представа 2008. године према оцени израелских критичара.
„Хероји“ су оригинална и стимулативна представа која се обраћа нашој потреби за интимношћу и комуникацијом у отуђеном свету. Потреба да се допада, да се буде вољен, као и нужност да се излази на крај са реалношћу, постају извор инспирације за изненађујуће покрете. Уз пратњу сонгова Дејвида Боувија, двојица мушкараца играју игру чија се правила успостављају из момента у момент и у којој настоје да се ослободе старих навика и побегну у свет фантазије.
--

ЈОШИ БЕРГ И ОДЕД ГРАФ

Кореографи Јоши Берг и Одед Граф су започели сарадњу 2005. године и од тада су изградили занимљиву репутацију на насловима које заједнички стварају, односно представама које по жанру припадају физичком театру, често третирајући провокативне теме и користећи дирљив и духовит вокабулар. На основу искуства које су стекли наступајући са светски познатим трупама попут Батшева денс компаније и Физичког театра DV8, мајсторски комбинују физички елемент са динамичким приступом истраживању театра, текста и гласа, реагујући на друштвене и политичке стварности савременог света. Јединственим уметничким изразом винули су се међу најбоље и најенергичније младе израелске кореографе и играче и позиционирали се на светску сцену. Осим што редовно наступају у Центру „Сузан Делал“у Тел Авиву, учествују на престижним фестивалима и играју у позориштима укључујући MontpellierDanse у Француској, Амерички фестивал игре, MadridEnDanza у Шпанији, Стокхолмски фестивал културе у Шведској, PlaceTheater у Лондону, LaMaMa у Њујорку, WhiteBirdDance у Портланду, SIDance у Јужној Кореји и многим другима.
Кореографије Јошија и Одеда, припремане по наруџбини, укључиване су у репертоаре реномираних трупа попут Батшева ансамбла у Израелу, Introdans у Холандији, Donlon Dance Company, Staats Theater Kassel у Немачкој, Tanzkompagnie Theater St. Gallen у Швајцарској, CompanyE у САД-у, Aura Dance Company у Литванији, Polish Dance Theater у Пољској, Београдског драмског позоришта у Србији и TND Company у Шпанији. Уверљивост њихових кореографија донела је Јошију и Одеду бројна домаћа и међународна признања. Добитници су посебних грантова фондације Ballet Master Albert Gaubierʼs у Данској, Schusterman Visiting Artist Program у САД-у, Израелског лутријског савета за уметности, општине Тел Авив, Фондације Тева за изврсност у уметностима. Године 2011. Јоши и Одед одликовани су наградом за изузетне кореографе израелског министарства културе.
--

„Фасцинантно, узбудљиво и изненађујуће вече, које помера уметност игре корак даље... из харизматичних извођача избија оригинални покрет... Својим изузетним талентом Берг и Граф стварају јединствене ликове са којима је лако идентификовати се... насупрот свим изгледима, двојици мушкараца успева да доживе љубав и тренутке истине у механичком, отуђеном свету у којем живе... невероватан пример безбројних нијанси и мноштва израза који стварају емоционалну тензију попут драмског текста...“
Михал Баадани, АхбарХаир

„Кореографи који спадају у најособеније... конзистентна кореографија са мноштвом добрих покрета, дивно изведених од стране двојице талентованих играча.“
Вибеке Верн, Berlingske.dk