ПРОГРАМ / ИСТОРИЈАТ / АРХИВА / ИЗДАВАШТВО / СПОНЗОРИ / БИЛТЕН / КОНТАКТ / НАГРАДЕ
ЧАРОБНО ПУТОВАЊЕ
(пратећи програм)
Републичко удружење Србије за помоћ особама са аутизмом, Србија

Кореографија: Барбара Милованов
Сценографија: Ида Игњатовић и Ана Несимовски
Композитор и текстописац нумера „На пут“ и „Полицијска песма“: Ксенија Мирковић
Аранжер: Душан Алагић
Анимације: Јован Пековић
Дизајн плаката: Ана Јевтић
Извршна продукција: Наталија Лазић
Сценарио и режија: Ђорђе Макаревић

Играју:
Господин Митић - Немања Митић
Слуга Лаки - Михало Риђевац
Београдски адвокат, машиновођа и капетан - Душан Лазић
Београдска госпођица - Јелена Мишковић
Полицијски инспектор - Игор Деспотовић
Индијка Ануша - Анастасија Лиздек
Францускиња Жана - Јована Лазић
Шпањолка Алехандра - Александра Лиздек
Гондолијер Ђовани - Ђорђе Голубовић
Играчки ансамбл - Барбара Милованов, Милош Митић, Милан Радовановић, Никола Костић

Копродукција: Министарство рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије

Трајање: 75 минута


ЧАРОБНО ПУТОВАЊЕ

Инклузивни мјузикл „Чаробно путовање“ адаптиран је по тексту Жила Верна „Пут око света за 80 дана“. Главне улоге играју, односно костур мјузикла чине шесторо аутистичних младих особа и једна девојка са оштећеним слухом. Поред њих, у мјузиклу наступају и професионалци - балетски и фолклорни играчи као и чланови ближе породице аутистичних особа (у виду подршке).
Прича је пребачена у Србију 1904. године, тачније у Београд. Реч је о великој крађи новца из банке. Господин Митић проналази слугу Лакија и са њим, због опкладе у висини од 50 хиљада дуката са адвокатом Јовановићем, обилази свет за 80 дана. Међутим, за петама им је и полицијски инспектор који сумња да је господин Митић управо главни осумњичени за крађу новца из банке. Обилазећи свет, господин Митић и слуга Лаки стижу на бројна одредишта и сусрећу се са традицијама разних земаља, које се на сцени обележавају песмом, игром и костимима. Пролазећи кроз Индију, господин Митић спасава младу девојку Анушу, која бежи од удаје за старијег човека и она наставља путовање са њим и његовим слугом. Поред разних догодовштина на путу, они завршавају и у затвору, међутим прави пљачкаш банке је ухапшен и пуштени су на слободу. Мислећи да су закаснили, долазе тужни у Србију, али схватају да су заправо стигли један дан раније, те обишли свет за 79 дана и добили награду од 50 хиљада дуката!

„Често се говори да уметници имају свој свет. Они су чудни, посебни, они су једноставно другачији. Исто се то може рећи и за особе са аутизмом. Њихов посебан свет, игре, потребе, схватања и другачије поимање околине, као што и околина другачије види њих, јавља се управо у добу када и први препознатљиви таленат. А препознати таленат и усмерити га на прави пут, такође је дар... Ако га већ поседујемо, онда се морамо потрудити да га показујемо и безусловно дарујемо другима. Разлика између немогућег и могућег крије се у нашој одлучности.“
Ђорђе Макаревић, аутор/редитељ