ТАМО ГДЕ СЕНКА НЕСТАЈЕ 2017-06-14T09:34:09+00:00

ТАМО ГДЕ СЕНКА НЕСТАЈЕ

„Kriyative Theatre Trust“, Индија

Аутор: Шрикант Рао

Постава: Лакшми Чандрашекар, Прити Барадваџ, Кристијан Ал Дрoуби, Винаја Чандра

Концепт, дизајн, кореографија, режија: Вина Басавараџаиа

Музика: Теџас Шанкар и Махешасвами

Учесници: Лакшми Чандрашекар, Прити Барадваџ, Кристијан Ал Дроуби, Винај Чандра, Вина Басавараџаиа, Шрикант Рао

Трајање: 75 минута

У изведби позоришне трупе „Kriyative Theatre Trust“, у сарадњи са српским перформером Кристијаном Ал Дроубијем, представа „Тамо где сенка нестаје“ представља савремену интерпретацију епске приче. Наратив путује кроз митове и историју који су заједнички свим културама, и приказује како су се митови претворили у историју и обликовали морално биће друштава широм света. Представа се бави јужноазијским епом и проналази сличне приче које постоје у Србији и у другим културама. Кроз епски чин као полазиште, представа се полако развија у далеко комплексније слојеве друштвено-политичких питања прошлости и садашњости. Крећући се са лакоћом између личног и политичког, преиспитује идеје дужности, веровања, оданости, патриотизма и патријархата. Представа је на енглеском језику и користи савремени покрет и текст у истраживању простора између реалности и сенке прошлости. Ово експериментално дело је осмишљено да шокира, задиркује и подстакне на размишљање.

„Kriyative Theatre Trust“, основан 2005. године, сада је водећа позоришна трупа у граду Бангалору, са неколицином продукција на свом репертоару које су наишле на одобравање критике. Група је имала око 600 извођења презентујући 19 представа широм земље и по свету. Поред поставки представа на канади, језику регије, ова јединствена билингвална група има ту част да представља публици која не разуме канада језик изванредне књижевне текстове писане на овом језику тако што их прилагођава за сценско извођење и преводи адаптације на енглески. Ова група је јединствена и по томе што су скоро све представе у продукцији позоришта „Kriyative Theatre“ оригинална дела која су написали чланови групе. Редитељи, дизајнери, композитори, постава и техничари за све представе су пажљиво бирани, најбољи и најпознатији у свом пољу рада, што њихове представе чини квалитетнијим. И у избору представа руководе се жељом да дају свој скромни допринос стварању бољег света и да својој публици донесу оно најбоље из свих крајева света. Поред представа, „Kriyative Theatre“ настоји да подигне свест људи о улози позоришта у решавању друштвених питања као што су мираз, разни облици угњетавања жена и слабијих делова друштва, мањкавости система образовања, корупција и слично. Група изводи образовне комаде у школама и на факултетима и држи трибине о темама везаним за позориште и горе поменуте теме. „Carbon Cake“, новија продукција групе, бави се проблемом глобалног загревања и нашом одговорношћу да ублажимо његове последице.

—————————————————

„Тамо где сенка нестаје“ спаја фолклорне традиције разних делова света у једном комаду

После неколико минута представе „Тамо где сенка нестаје“ видећете да је главна глумица заборавила текст. Да би то прикрила, причаће приче из свог живота. Али трик је у томе што је њена животна прича слична оригиналном тексту. Да ли је заиста заборавила своју улогу или је то само још један од многих надреалних момената од којих је саткана ова представа. Мало касније, глумци ће ући у интеракцију са публиком. И пре него што постанете свесни, вратиће се у своје улоге на позорници. Не оставња вас у недоумици само форма него и прича. Врти се око неких од најчувенијих епова, али се не фокусира ни на један од њих. Ове приче су посуђене не само из Индије, него и из култура широм света. Свака од њих се глатко претаче у другу, зато што су приче сличне и на неки начин повезане. (…)
Барка Кумари, The Indian Express