ШЕКСПИР, СОНЕТ 66 2017-06-14T10:09:00+00:00

ШЕКСПИР, СОНЕТ 66

Мађарско државно позориште „Чики Гергељ“, Румунија

 

Режија: Кокан Младеновић

Кореографија: Андреја Кулешевић

Композитор музике: Ирена Поповић

Драматургija: Корнелија Голи

Сценографија: Марија Калабић

Костимографија: Татјана Радишић

Асистент режије: Зофија Серда

Инспицијент: Ирен Деак

Светло: Золтан Гидо

Звук: Адриан Бериндеи

Постер: Левенте Бенедек

Фото: Мартон Биро

 

Играју: Геза Асалош, Атила Балаж, Жолт Андраш Банди, Емилија Б. Борбеји, Жолт Чата, Енико Едер, Ана Хорват, Атила Киш, Левенте Кочарди, Лоринц Рита, Етелка Мађари, Имре Жолт Матјаш, Бенце Молнар, Чаба Андраш Молнош, Емесе Шимо, Моника Тар, Андреа Токаи

 

Трајање: 80 минута

 

Уморном од свега у смрт ми се жури,

Јер видех заслужног како бедно проси,

И ниткова што богато се кинђури,

И оданост како понижења сноси,

И златна одличја о погрешном врату

И савршенство у блатном бешчашћу,

И девице силом предате разврату

И снагу страћену неспособном влашћу,

И уметност којој моћник узде ставља

И злочинце како владају добротом,

И мрачњаштво како мудрошћу управља,

И како искреност бркају с простотом:

Скрхан, спокојној смрти ћу се дати.

Од ње ме тек љубав може сачувати.

——————————–

Темишвар је мултикултурни град. То је добро позната чињеница. И због тога што је наша публика тако разнолика, ми у Мађарском позоришту „Чики Гергељ“ нашим богатим репертоаром, осетљивим на укус јавности за класичне или савремене ауторе, излазимо у сусрет њиховим преференцијама. Стога нудимо различите врсте представа: класични и савремени театар, невербалне представе, мјузикле и луткарске комаде.

Овде је важно напоменути да нашој јавности пружамо симултани превод на румунски путем слушалица (или титлова) како би се олакшао приступ, али истовремено, ово показује да језик не представља препреку него нешто што нас повезује.

Ансамбл Мађарског државног позоришта „Чики Гергељ“ је млад, пун ентузијазма, овенчан наградама за висок ниво професионализма, увек у потрази за новим формама уметничког израза. То је разлог што намеравамо да учинимо нашу понуду још разноликијом, али и да правимо смеле пројекте који треба да понуде културно отварање.

Међу главним пројектима позоришта је TESZT, Еврорегионални позоришни фестивал Темишвара, сада у свом 10. издању. Овај догађај је међународни и осмишљен је да промовише знање о мултикултуралности и информише јавност о најновијим догађајима у области драматургије у еврорегиону ДКМТ, и не само то. Током година, фестивал је прерастао у платформу за културну размену и позив на дијалог са уметницима и позоришним делатницима.

Сваке године, TESZT обогаћује своју понуду пројекцијама филмова, промоцијама књига, дебатама, изложбама сценографије и радионицама. Поред тога, Позориште отвара своја врата и доноси радост извођења и музике на улице, приближавајући се јавности, тако да, на крају, свако може да искуси и осети слављење позоришта.

———————————

Две године након премијере успешне представе „Просјачка опера”, Кокан Младеновић је створио нову представу са ансамблом Мађарског државног позоришта „Чики Гергељ” у Темишвару, Румунији – „Шекспир, Сонет 66” . Текст Шекспировог Сонета 66, написан пре 400 година, поново је ишчитаван у духу догађаја и друштвених проблема 2017. године.

Шекспир није познат само захваљујући својим драмским текстовима. Друштвена критика је присутна и у шекспировим лирским делима, у сажетијој форми, а изражена је конкретним језиком. Представа „Шекспир, Сонет 66” чува универзум шекспировских мотива и ликова, али истовремено прилази најважнијим темама данашњице, користећи сваки стих сонета као почетну тачку. Поново ћете срести Отела, Макбета,  Ричарда Трећег, Ромеа и Јулију, Титуса Андроникуса и друге ликове који имају свој кореспондент у садашњем свету.

Свестраност шекспировских порука пренета је у представи која се темељи на покретима и гестовима, док је говорни текст једино Сонет 66.