На Летњој сцени Културног центра Новог Сада, 1. јула 2017. године завршен је 44. интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ.

Током претходних седам дана, изведено je 10 представа из Канаде, Америке, Енглеске, Индије, Румуније, Македоније и наше земље. Њихове уметничке домете оцењивао је трочлани жири врсних стручњакa у области драматургије и театра у саставу: проф. др Зоран Ђерић, театролог, председник жирија (Србија), проф. др Христо Петрески, позоришни критичар (Македонија) и Горан Ибрајтер, драматург (Србија).

Награда за најуспешнији експеримент, односно представу у целини, једногласно је додељена остварењу  ШЕКСПИР, СОНЕТ 66, Мађарског државног позоришта „Чики Гергељ“ (Румунија). Награда се састоји од плакете и новчаног износа у вредности од хиљаду и пет стотина еура.

Полазећи од сонетне форме, вештим редитељским и кореографским поступцима, представа ШЕКСПИРСОНЕТ 66 се развија у комплексну, богату значењима, драмску целину. Јасан концепт и свој непосредан сценски израз проналази кроз поигравање са универзалним симболима, стављајући их у савремени контекст.

Награда за најоригиналније истраживање једног од сегмената позоришног језика, такође једногласно, додељена је представи ОТЕЛО, Турског театра из Скопља (Македонија). Награда се састоји од плакете.

–  Представа ОТЕЛО на иновативан начин претаче једно класично дело у позоришни експеримент. Најважнији сегмент представе је коришћење воде, која се тако уздиже од успелог сценографског решења до вишеструке симболике, ефектног редитељског поступка, појачава глумачку експресивност и успоставља комуникацију са гледалиштем – сматра жири ИНФАНТ-а.

Jедногласном одлуком жирија, награда за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности или стваралаштва у најширем смислу, додељена је представи ПРАВИЛА ИГРЕ, Џона Бокаера (САД). Награда се састоји од плакете.

Ова представа, навео је жири у свом образложењу, сажима савремени плесни и драмски израз, као кохерентну целину са метафизичким, филозофским набојем и специфичном анимацијом реквизитима и сценографијом. У највећем свом делу, она призива најуспешнија остварења овог позоришног жанра.

Поред наведених представа, жири је указао на још два остварења која одликује иновативан сценски потенцијал: ФАМА О БИЦИКЛИСТИМА, Новосадског позоришта и IMAGO SONUS, Позоришног удружења „Летњи биоскоп“ (Србија).

 

Одлуку жирија прочитајте ОВДЕ.

2017-07-02T11:37:23+00:00 02/07/2017|